Fazsindely - Tetőfedés fával


2020. 10. 01. - Jó napot!

Szabó Nándor
Telefon: 42/456-717, 30/9580-483
Fax: 42/456-717

A fazsindely a legősibb tetőfedő anyagok egyike. Európában szinte mindenütt ismerték, számos országban ma is használják (Székelyföld, Kárpátalja, Ausztria, Németország, Egyesült Államok). Hazánkban a XIV. században jelent meg először. Legjellemzőbb elterjedési területei voltak hegyvidékeink (Erdély, Felvidék, Északi-középhegység, a nyugati határvidék), de az Alföldre is eljutott cserekereskedelemmel, vagy faúsztatással (pl. Tisza környéki települések). Zsindelytetőt építettek parasztházakra és templomokra, középületekre és nemesi kúriákra egyaránt.

A zsindely maga fenyő, vagy keményfa alapú, 40-50 cm hosszú, 6-15 cm széles, vastagabb élén hornyolt deszkácska, ék alakú keresztmetszettel. (Hosszabb, horony nélküli változatát Erdélyben drányicaként ismerik.)

Régen a zsindelyt speciális kézi famegmunkáló eszközökkel készítették. A módszert napjainkra részben felváltotta a gépi zsindelygyártás.

Akár kézzel, akár géppel készül a zsindely, a gyártás lényege a fa szerkezetének mélyreható ismerete mellett a vágás-hasítás helyes irányának alkalmazása.

A zsindelytető várható élettartamát számos tényező (pl.: környezet, klíma, kitettség, felrakás) befolyásolja. Átlagos körülmények között 30-40 évig, megfelelő, néhány évente megismételt felületi kezeléssel további 10-20 évig  ellátja feladatát.

Zsindellyel a legkülönlegesebb tetőformák is lefedhetők (pl. hagymakupola). Az elemek felrakása könnyű, de a hajlatok, ívek kialakítása szaktudást igényel. Rögzítése egyszerű lécezés után szegeléssel történik, aládeszkázni nem kell. A tökéletes vízzárás érdekében  kettős fedéssel rakják, így a tető minden pontját két elem borítja. A zsindelytető könnyű, előfordul, hogy egy felújításra szoruló tetőnél a csökkent teherbírású tetőszerkezet tovább használható. A fa kitűnő hőszigetelő, ezért a zsindelytető kellemes, télen meleg, nyáron hűvös lakóteret biztosít.

Egy zsindelytetős lakóház sajátos szépségével feltűnő, mégsem hivalkodó. Barátságos megjelenésében egyesíti a népi építészetet, és a mai, mindinkább természetközeliségre törekvő irányzatokat.